Lude ideje za crtanje

Iako sam oduvek volela da crtam, uvek imam problem s tim da nešto "iz glave" smislim. Tata je bio arhitekta i slikar a njegov dar je nasledio srednji brat koji je slikar, ilustrator i web dizajner. Njegov rad koji oduzima dah i fantastične ilustracije kojima ću svakako posvetiti poseban post pogledajte ovde. Tata je uvek govorio da smo i najstariji brat i ja imali talenta ali ne toliko upornosti i vežbe ;)
The White Deer by Nenad Pantic


Naše odrastanje su pratili i vile i vilenjaci, patuljci i džinovi. Sećate se trilogije tih fantastičnih knjiga?






Zato sam se toliko silno obradovala kada je Lana od tetke dobila ove fantastične knjige! Edicija je Lude ideje za crtanje a u našem posedu su Vile i vilenjaci i Princeze iz bajke.

Na sajtu možete videti i ostale primerke: Maštaj, Mladunci, U okeanu i sl.


Više o knjizi napisala je prevodilac Ljiljana Arsić:
"Ne dozvolite da vas zavara izgled ovog nadasve korisnog priručnika. To nije ni bojanka ni slikovnica, već izuzetno koristan vodič kroz svet umetničkog crtanja. On nije namenjen samo deci s razvijenim crtačkim talentom, već i onima koji bi tek da se upuste u svet kreativnosti i mašte.Pored jasnih, stručnih i detaljnih uputstava propraćenih preciznim ilustracijama, u priručniku se može naći obilje malih ali izuzetno korisnih saveta – od toga kako treba držati olovku i kako postaviti ruku u odnosu na papir do ugla pod kojim treba da pada svetlost prilikom crtanja.Ovaj priručnik je zgodan i zbog toga što je svaka tema obogaćena adekvatnim uvodom i zanimljivostima na kraju, iz kojih će svako naučiti nešto novo." (via monoimanjana.rs)

Moja princeza obožava da crta ali ipak mislim da je ovo za stariji uzrast.  Ali iako je ovo za malu stariju decu sa dužim crtačkim stažom, Lana uživa u proučavanju ilustracija ali i čitanju knjige koja je pored svega ovog puna poučnih zanimljivosti. Npr. "Kleopatra, koja je bila vladarka Egipta, jedna je od najpoznatijih kraljica na svetu", ili nešto bajkovitije : "Ako u travi ugledaš mali zeleni krug ili prsten od pečuraka, znaj da su ih možda plešući napravile šumske vile".


Zato sam ja, kao jedno veliko dete, uživala..Odmah sam dohvatila olovku u ruke i nacrtala patuljka (oprostite gnoma, hihihi). Nije loš a i Lana je bila oduševljena.




Nastavili smo sa dvorcem iz bajke koji je Lana zdušno obojila, dodala oblake ali i šišmiše. Kakav je to dvorac bez doze misterije i tajanstvenosti....



Olovke i bojice u ruke i uživancijaaaa!

1 коментар: